Pengalaman yang disusuli dengan analisa..

Pengalaman

Semasa menguruskan urusan kerja seharian bersama rakan sekerja, di dalam perjalanan kami berbual lebih kurang seperti di bawah;

X: Some people they just sit down and hope things get done for them. Mereka ni ingat dunia ni apa?

Saya sekadar mengangguk. Dia meneruskan lagi kritikannya,

X: Diorang ni belajar tinggi tinggi tetapi tak ambil iktibar daripada ilmu diorang. Kita kan belajar Newton’s Law tu. Tapi diorang tak kaitkan pun dengan dunia ni. Kan Newton’s Law cakap kena ada force lain untuk ubah something. Diorang ni tak fikir ke. Diorang ni macam nak rumah kemas tapi balik melepak je. Lepas tu tension rumah berselerak dan bersepah.

Saya yang tak pernah belajar Newton’s Law sekadar mampu mengangguk dan membenarkan kritikan beliau..

Analisa

Banyak perkara kita pandang enteng, atau kita terlepas pandang, dan banyak juga perkara kita kecilkan skopnya. Contoh seperti perbualan di atas, ilmu engineering tu diaplikasikan teorinya dari aspek kehidupan yang lain. Sangat bagus!

Permasalahannya

Masyarakt hari ini hidup dalam hiburan yang melampau. Semuanya seperti disuapkan ke mulut mengikut hawa nafsu.

Sesetengah masyarakat lebih suka duduk di hadapan televisyen berjam-jam sekadar melihat rancangan di televisyen. Walaupun, kadang-kadang rancangan kegemarannnya telah tamat, tetapi disebabkan kemalasan untuk melakukan perkara lain yang mungkin lebih berfaedah, adalah lebih disukai baginya untuk berada di hadapan televisyen, duduk rehat menonton rancangan yang ada pada hari tidak bekerja atau selepas bekerja.

Ramai yang tahu masalah ini, tetapi tidak ramai yang bersama-sama cuba mengubahnya. Banyak alasan diberikan..

“Habis tu takkan nak buang kot TV tu?”

“Alah.. ni je masa aku nak rehat..”

“Bukan aku buat jahat pun kan?..”

“Berubah ke dunia ni kalau aku baca buku?.. baik aku tengok TV.”

“TV pun ada benda ilmiah dan berguna..”

dan bermacam-macam lagi..

I am not saying that you can’t watch TV.. in UK, they have an Islamic Channel which is good. Jadi, takkan Islamic Channel pun tak boleh tengok. That’s why i am not saying you can’t watch TV.

The problem is, when you think there is nothing beneficial in watching the programmes on the television, why don’t you change your activities into something more beneficial for you, or for your son, for your family..

But it start from YOU.

Cadangan

Untuk berubah, jangan drastik. Many people have said that. One of my friend had written something good on how to change your bad habits. Maybe we could reap something good from his article.

Here it is.

Ustaz Mus’ab juga pernah menulis beberapa langkah praktikal memperbaiki diri di sini.

Kenapa?

Why do i need to change? Am I too bad for you?

I don’t know, you be the judge. But, what i do know is, if you aim for Jannah, it isn’t cheap as that you could easily sit on the sofa and watch teelvision, because the previous generations pay the ticket to enter it with their blood, sweat and tears.

Another reason is, you said many things in this world are bad. Don’t you want all of that to be better? Of course, you want it to be better.

Oh wait. You want others to change it for you. Oh, ok.

The situation, if I could imagine, would be like this, they will be a group of people, who work during the day, and when they back from work, they would go out again to do something that could change the world, slowly but surely.. and you, still go out to work during the day, and sit back and relax after come back from work. Oh yeah, I forgot about you being tired after your work.

Maybe the people who trying to change the world for you is not tired as you do.

Oh what? you have family to take care of..

Yeah.. maybe they are singles, or they don’t have family i guess.

All in all, you have  too many excuses yet you still want good things happen for you while you sit back and relax.. Just like want my friend said in the car.

Kesimpulan

Islah nafsak wad’u ghairak.

Perbaiki dirimu DAN ajak yang lain.

Ingat, penggunaan kata “DAN” bukan “KEMUDIAN”.. so, do it at the same time. parallel . selari.

Sorry for being a bit emotional. Maafkan juga penggunaan bahasa rojak..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: