Memories..

I like this workshop a lot. It tells you exactly how Islam should spread. You can’t do it all by yourself.

My 3 years in Australia taught me about this..

Semua orang ada kelebihan masing-masing. You just need to know what is your strength and weaknesses, then channel them towards the proper way.

Islam itu syumul.

Oleh sebab itu, tidak logik seorang manusia biasa mampu menunjukkan kesyumulan Islam itu bersendirian.

In the video, the workshop tells everything. You don’t give tasks to the people who don’t have the skills set.

As a team, we know each other, we fight together. Kita tidak mengecilkan mereka yang tidak pandai bercakap, kita tidak meninggalkan mereka yang kerja di sebalik tabir, we go down together, we rise up together.

Kisah yang popular mengenai Hassan al-Banna ketika mana dia datang awal dan tolong ikhwah lain susun kerusi, dan ikhwah kata kat dia, “tak payah la, nta karang nak bagi ceramah lagi..”. Kemudian dia jawab, “Aku tak tahu amalan mana yang Allah akan beri pahala..”

Ini penceritaan semula, not the exact wordings..

Anyway, mungkin orang susun kerusi, sapu sampah, kemas dewan tu lepas mendapat pahala daripada pencemarah  atas keikhlasan dan kesungguhan dia melakukannya kerana niatnya yang sangat bersungguh untuk melihat Islam kembali tertegak di bumi Allah ini. Siapa yang tahu.

Again, as a team, everbody is at the same level. Secara logiknya pun, kalau dia tak sapu sampah tadi, mesti dewan tu nampak kotor, dan imej penganjur pasti akan buruk. So, he did play a big role. Nobody is doing nothing.

Kenapa saya menulis ini?

Kerana saya tengok video ni, dan saya teringat kepada ikhwah di Australia yang rasa inferior atau bahasa pendidikannya, Inferiority complex.

Saya tak tahu tepat atau tidak istilah yang digunakan, tetapi saya merasakan mereka yang bekerja untuk islam secara umumnya, harus ke depan dengan skills masing-masing dan sampaikan apa yang mampu, biarlah ialah tenaga fizikal, wang ringgit, kemahiran, atau pun lain-lain. Hatta yang minat bola pun mampu membawa minatnya ke arah yang betul.

Moga bermanfaat. amin.

p/s: I do write this with memory of ikhwah in Adelaide.

Advertisements

8 thoughts on “Memories..

  1. Jzkk akhi. Tak tau nk ckp ape.Memberikan ana smgt bru, insyaAllah. Jzkk. Terharu. Teringat gak kat nta.

  2. Jazakallah akhi Faisal atas peringatan dan perkongsian. life should not be measured by its length, but instead by its depth. then baru nilainya lebih beerti.

    moga 3 tahun di Adelaide beri ‘kedalaman’ yg bermakna. kalau x cukup, dtgla la lg..u’re most welcomed.

    1. waiyyak. true. para ulama’ dan mujahidin ramai juga yang hidupnya tidaklah lama seperti kebanyakkan manusia biasa, namun nama dan sumbangan mereka lebih kuat bergema berbanding manusia biasa.

      insyaAllah, ada rezeki ada jodoh bertemu lagi kita, tidak di medan Adelaide, insyaAllah medan tanah air senantiasa menunggu.

      (^_^)

    1. rindu semua! (^_^)

      p/s: sejak balik dari malaysia dah jarang main futsal, dan beberapa injuries sebelum ini menghadkan kepantasan dan kelicikan untuk meng’ole’ orang.. huhu.

  3. Assalamualaikum ya Akhi.

    Nice one. Semoga Allah memberi semangat kepada kita dan seterusnya semangat itu sentiasa kekal dalam jiwa ini.

    Mari serlahkan potensi.

    Salam dari ana, sharifulfadzli-Auckland, New Zealand.

    1. wa’alaikumussalam warahmatullahi wa barakatuh ya akhi.

      amin. jom! kenali diri dan mengaktifkan diri!

      salam dari Malaysia, tanah air tercinta. (^_^)

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s