! هبت كالريح ! شبت كالنار..

Sebelum menulis ni, dengar satu lagi nasyid Abu Ali yang superb! kemudian terfikir lagi..

Sebelum mendengar nasyid ini, banyak perkara dah lalu dalam fikiran. Baru-baru ini Mursyidul Am Ikhwan Muslimin yang ke-8, Dr. Muhammad Badi’ dilantik dan bila dilihat biodatanya, terkesima dalam kekaguman.. Seorang yang berjaya dalam kerjayanya selain daripada asppek lain yang kita kagumi.

Banyak lagi tokoh ikhwan yang lain juga tokoh berpangkat besar dan memegang tampuk yang tinggi di tempat kerja mereka. Ambil contoh pemimpin-pemimpin Hamas. Semua mereka golongan terpelajar. Golongan yang berjaya dalam kerjaya dan hidup mereka.

Mungkin contoh-contoh ini jauh daripada kita, tetapi sekembalinya daripada Adelaide, berjumpa dengan para qudama’ di Malaysia, perkara yang sama dapat dilihat. Mereka bukan sahaja aktif berdakwah, tetapi berjaya dalam kerjaya mereka. Baru-baru ini, perkongsian dengan mereka juga menegaskan peri pentingnya wawasan dan kerjaya kita.

Setelah banyak penegasan diberikan, rasa macam kena ketuk kepala pun ada. Terfikir, berapa banyak para du’at yang memilih untuk bersenang dan bersambil lewa, atau bercukup makan dengan kerjaya mereka atau akademik mereka, atas alasan aku perlu bergiat dengan dakwah sepenuhnya. Apakah akademik dan kerjaya itu bukan dakwah?

Masyarakat melihat peribadi kita sebelum dia mahu mendengar apa yang hendak kita sampaikan. Maka perlu bagi kita untuk lebih kuat daripada biasa. Bertiup seperti badai yang kuat! Habbat karreeh!

Selain itu, ada juga yang menasihatkan supaya challenge yourself! Tiada istilah cukup makan bagi para du’at. Walaupun begitu, para du’at tidak pernah melupakan asas perjuangan mereka, tarbiyah dan dakwah adalah paksi kehidupan mereka. Maka, perlulah kepada kebijaksaan kita menyusun kehidupan kita.

Penulisan ini untuk diri sendiri, sebab sebelum ini tidak terbuka kepada perkara-perkara sebegini, adapun pembentangan Himmah ‘aliyah dahulu, perkara yang difikirkan hanyalah sekecil skop tarbiyah diri sendiri, tanpa membukanya kepada akademik dan kerjaya ataupun lebih luas daripada itu.

Maka hari ini, pembentangan Jiddiyah itu dilihat dengan skop yang lebih luas. Horizon yang lebih lebar. Pandangan yang lebih jauh. Wawasan yang lebih jelas. Arah yang lebih tersuluh. Jalan yang lebih lurus. Pegangan yang lebih yakin. Membangkitkan jiwa yang lena. Menggerakkan roh yang lesu. Menghidupkan semangat yang mati. Mencairkan iman yang beku. Membakar obor perjuangan yang malap.

Sama-sama muhasabah, sama-sama menuju perubahan. Perubahan ke arah kebaikan. Amin.

! هبت كالريح ! شبت كالنار

Advertisements
4 comments
 1. musafir said:

  jiddiyah!

 2. musafir said:

  jiddiyyah!!

 3. musafir said:

  jiddiyyah!!!

 4. lasiaf87 said:

  wah wah wah. sampai tiga kali..

  (^_^)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: