This is my brother!..

– diambil daripada blog adik saya yang saya bangga dengannya dalam entri beliau bertajuk Breach itu APEKAH?

Salam,

Tahukah anda?
Apakah itu BREACH?

Breach bukanlah sebuah animasi ‘anime’ berkaitan manusia dengan dunia shinigami berwatak utamakan seorg berambut oren.. Rasa seronok plak zaman dulu2 tgk anime..
Itu BLEACH ok..!

Breach juga bukanlah bahan peluntur yg digunakan oleh kaum ibu2 dan isteri2 di rumah utk mencuci baju2, kerana peluntur itu juga dinamakan BLEACH!

Breach bukanlah satu tempat yg nyaman di tepinya tersusun pokok2 kelapa dan di persisirannya berpasir indah, dan angin sepoi2 bahasa mendayu2 serta ombak laut menggulung menghiasi pandangan mata.. Itu BEACH!

Habis tu apa BREACH ni?


Breach itu adalah ini menurut sebuah e-kamus..

–noun
1. the act or a result of breaking; break or rupture.
2. an infraction or violation, as of a law, trust, faith, or promise.
3. a gap made in a wall, fortification, line of soldiers, etc.; rift; fissure.
4. a severance of friendly relations.
5. the leap of a whale above the surface of the water.
6. Archaic. the breaking of waves; the dashing of surf.
7. Obsolete. wound 1 .

Fahamkah sudah?

BLEACH yg ingin dipersuaikenalkan di sini adalah BLEACH yg ada di no.2 tu..

An infacrtion or violation, as of law, trust ,faith or promise

Maknanya, BREACH adalah melakukan kesalahan atau kecacatan kepada undang2, kepercayaan atau janji..

Kita kecikkan skop.. BREACHing AMANAH..

Baik kanak2 sekalian.. Perhatikan kedudukan anda.. Artikel ini khusus buat kanak2 yg masih belajar OK! Yang da abis pon bole je baca..

Apakah tugas2 seorang pelajar itu? Apa yang harus dilakukan untuk melengkapkan kewajipan sebagai pelajar? Apakah yang diletakkan ke atas anda sebagai pelajar? Bagaimanakah kepercayaan ibubapa ke atas pelajar dipenuhi?

Setiap pelajar bertugas untuk belajar.. Pelajar Pengajian Islam mengaji agama, pelajar Law mengaji undang, pelajar Medic mengaji perubatan n the list will go on..

But to fulfill this duty, what must be done?

Apakah dengan belajar itu adalah anda menghabiskan sesi kuliah di rumah dan hanya study maut utk sebulan terakhir sebelum exam? Kalau anda mempunyai IQ yg hebat, mungkin anda boleh mendapat mumtaz dengan cara ini, tapi tertunaikah kewajipan anda?

Apakah dengan ponteng kuliah kita boleh mendapat keberkatan guru2 dan ibubapa yg percaya kita sedang mengaji di kuliah sedangkan hakikatnya kita sedang melepak di rumah2 sewa sambil melepak tengok movie, main game atau tidur?

Teringat satu peristiwa baru2 ni, Prof Razali masuk dalam kelas dan mendapati (skema seperti Wan Hilmi) hanya terdapat 27 dari keseluruhan 55 pelajar di dalam kelas.. Yang lain ghaib ditelan angin mungkin.. Wajahnya menampakkan guris2 kekecewaan.. Beliau menyuarakan kekecewaan ini ‘YOU HAVE BREACH THE TRUST OF YOUR PARENT! THEY ALL WORK TO EARN YOU MONEY TO STUDY’ n adalah dia cakap panjang sket..

Tapi apa yg mencuit hati, apabila beliau menangis, pertama kerana ketidakdatangan pelajar2 ke kuliah, Ke-2 kerana adalah satu masalah yg menyesakkan.. Not to be shown here..

My Dearest Ummi n Abah, I know you fully expecting me to come to every class held for my class.. Yes I do know that, i never want to let you down though.. There are times when the class absentees is way more than those who come, but i try to make sure i’m one of the comers.. Pernah beberapa kali kedatangan kuliah tak sampai 10org, but i’m proud to be one of them.. I’m proud to never escape my kulliyah, i know you never teach me that.. don’t you? N i’m grateful that since my first step in this country, i have never been sick YET during class day.. Hamdalillah..

Semoga Allah menetapkan hati ini utk terus thabat ke kulliyah…

Ayo Sahabat seperjuangan! Saksikanlah bahawa langkah2 ke kuliyah ini akan memberi erti dan maknanya kelak.. Dengan niat ikhlas beroleh pahala jua..

Ayo Azhariyun! Walaupon kuliah kalian tidak wajib(especially Dirasat Islami) tapi ayunkanlah langkah kaki ke kuliyah.. Semoga berkat Illahi sentiasa bersama.. takpon korg gi talaqi je kat masjid Azhar tu.. Kata mantap Arab..(^^,).. Eheh..

‘Wahai tuhan yang menetapkan hati2 manusia, tetapkanlah hati lemah ini di atas ketetapan agamamu ya Allah, Ameen’

Wassalam

– diambil daripada blog adik saya yang saya bangga dengannya dalam entri beliau bertajuk Breach itu APEKAH?

Advertisements
4 comments
  1. Aiman said:

    Salam,

    (^^,).. i’m proud of you even more..

    Wassalam

    • lasiaf87 said:

      wa’alaikumussalam.

      (^_^)

  2. UmmI said:

    Your parents are even prouder of both of you..no words could ever explain the feelings inside…May Allah bless Ummi uhibbukum fillah…

    • lasiaf87 said:

      amin.

      (^_^)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: