Siapakah dia pelajar cemerlang?..

– dipetik daripada blog Dr. Zaki Ibrahim dalam entri bertajuk siapakah dia pelajar cemerlang?


Seronok melihat telatah dan semangat yg di tunjukan oleh pelajar-pelajar baru yang baru menjejakkan kaki ke university di Adelaide. Ramai yang mula menyusun langkah mencari rakan study, menyediakan bilik study dan tak kurang pula yang semangat dengan computer, PDA , handphone, etc

Usia 19 tahun adalah usia penting dalam kehidupan pelajar.Walaupun usia baru 19 tahun, tetapi pengalaman yang lepas sudah cukup untuk menjadi bekal untuk mengharung cabaran hari mendatang.

Masih ingatkah kita saat ketika kita di tadika,saat ketika hari pertama beruniform sekolah dan duduk di kelas bersama kawan2 di sekolah rendah.Ucapan selamat yang tidak pernah jemu….BANGUN ! SELAMAT PAGI CIKGU !Betapa meriah persekolahan ketika itu.Sekolah adalah playground kepada kita. Rakan2 merupakan our best mate!!
Belajar dan bermain adalah segalanya. Budak perempuan adalah “musuh”

Ingatkah kita ketika peperiksaan UPSR di umumkan…bagaimana gembiranya ibu bapa kita.

Kemudian kita ke sekolah menengah…kita mula membina imej diri. Perempuan yang dulunya musuh sekarang adalah tarikan. cikgu kekadang menjadi kawan tetapi selalunya tidak ngam dengan kita. Ramai yang mula mencuba pelbagai stail… stail rambut , stail pakaian , stail bercakap dan macam2 lagi. Ada yang berlagak macho, berlagak hero dan teringin nak di nobatkan sebagai taiko/samseng sekolah. Yang pasti, Kehidupan Remaja adalah kehidupan yang penuh misteri dan sarat dengan experiments.

Keputusan SPM adalah titik persimpangan jalan. Selepas SPM, langkah kita mula terpisah dan masing -masing mengorak langkah dalam kehidupan tersendiri. Ramai yang tersangkut di kilang selepas SPM. Ramai juga yang melepak dan masih dalam mood remajanya.

Alhamdulillah, kita di beri peluang utk teruskan langkah dalam mencari platform terbaik untuk kita lonjakkan diri dalam usaha kita untuk mencari keredhaan Allah dan menjadi insan yg berguna kepada Agama , negara dan masyarakat kita.

Kita telah melepasi beberapa siri saringan. Kita sekarang di alam university.Betapa seronoknya dapat further study di university. kalau kita imbas pengalamam kita di hari semalam, kita telah diuji dalam alam persekolan, zaman remaja dan sekarang ujiannya di alam university !! JGN LUPA INI ADALAH UJIAN

Masih teringat kata2 seorang kenalan yg mengungkap pengalamannya belajar di Australia …”I thought i knew about life before I came to Australia but after 4 years in Australia..I can say that I only learned 1% about life in my 19 years in Malaysia and 99% in my 4 years in Australia ” ( Alwi – Ex student Melbourne)

I can’t agree more….4 years in Australia, it will be the most interesting journey in your life. Enrolling as a student bukan lagi kejayaan TETAPI adalah langkah awal atau ticket utk kejayaan jika kita sediakan diri untuk berjaya.

Siapakah dia pelajar yg cemerlang? adakah diukur dgn academic qualification sahaja?
adakah negara inginkan first class engineer, first class doctor, first class accountant tetapi akhlaqnya rosak, tidak sensitive dengan masalah umat, tidak peka dengan cabaran masa depan, Tidak fikir selain untuk dirinya sahaja…kurang memberi tetapi hanya mahu menerima !!

Kepada adik2 pelajar2 baru..jadilah pelajar yang cemerlang dalam semua asepct kehidupan. Rebutlah peluang untuk menjadi first class student dalam academic,akhlaq,aqidah,ibadat,ruhani,jasmani dan mental.

Sekadar berkongsi pandangan……
Dr Zaki Ibrahim

– dipetik daripada blog Dr. Zaki Ibrahim dalam entri bertajuk siapakah dia pelajar cemerlang? –

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s