La tas’aluni.. jangan tanyakan aku..

لا تسألوني عن حياتي
فهي أسرار الحياة
هي منحة .. هي محنة
هي عالم من أمنيات
قد بعتها لله ثم
مضيت في ركب الهداة

أما طريقي فهو
قرآن .. وسيف .. وابتلاء
الله باركه وسار عليه قبلي الأنبياء
و مواكب الشهداء روته بأنهار الدماء
فإذا به روض ذكي في إطار من ضياء

أما مصيري فهو
مايرضي الإله وما يريد
الفوز بالنصر المبين
أو الشهادة والخلود
فإذا وجدت على الثرى
والعمر محدود الحدود
فكن البطولة والهداية
أو فيا بئس الوجود

terjemahan:

 jangan tanyakan aku tentang hidupku
ia adalah sebuah rahsia kehidupan
ia adalah anugerah.. ia adalah ujian
ia adalah dunia yang penuh dengan cita-cita
aku telah menjualkannya kepada Allah
kemudian aku berjalan dalam barisan para pembawa petunjuk

dan jalan hidupku adalah
al-Qur’an, pedang, dan ujian..
Allah telah memberkatinya dan para nabi terdahulu telah melaluinya
para syuhada’ telah menyirami jalan ini dengan darah mereka
maka jadilah ia taman indah yang dikelilingi cahaya

sedangkan penghujung perjalananku adalah
apa yang meredhakan Allah dan apa yang diinginkanNya
keuntungan dengan kemenangan nyata
atau kesyahidan dan keabadian
jika engkau telah berada di muka bumi
dan engkau tahu umurmu terbatas
maka jadilah pahlawan dan pembawa petunjuk
jika tidak alangkah buruknya kewujudanmu

Advertisements
5 comments
  1. musafir said:

    ana baru je jumpa lagu ni. sblm ni dgr je dr blog nta, tak tgk maksudnye. skrg ni, bila tgk betul2 mksudnye, trus masuk dlm kepada. 3 kali dgr, ana da boleh nyanyi lagu ni tnpa tgk lirik da.

    smoga bermanfaat.

  2. musafir said:

    *trus masuk dlm kepala.

  3. zue said:

    salam..

    Tahu tak mana nak download video ni..nak tunjuk kat kawan

  4. FaisaL said:

    alhamdulillah.. semoga ianya bukan sekadar alunan irama.. atau sekadar bait kata-kata.. tetapi dapat kita terjemahkan dalam kehidupan kita.. amin..

  5. FaisaL said:

    wa’alaikumussalam warahmatullahi wabarakatuh..

    rasanya.. kalau nak download video ni.. ada banyak cara.. oleh kerana video ni ada di youtube.. iaitu di sini.. maka, sepatutnya tidak banyak masalah untuk mendownloadnya.. sekarang ini banyak cara boleh digunakan..

    salah satunya.. yang popular ialah.. menggunakan keepvid..

    insyaAllah boleh cari cara-cara lain dengan search di Google.. taip ‘download youtube’ atau apa-apa keyword yang lain.. insyaAllah ada banyak cara..

    harap membantu..

    wassalam..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: