Untung sabut timbul, untung batu tenggelam..

– diambil daripada blog Ustaz Abbdullah Zaik dalam artikel bertajuk Untung Sabut Timbul, Untung Batu Tenggelam

Untung sabut timbul, untung batu tenggelam begitulah satu falsafah hidup semenjak kecil saya dengar dari ibu saya walaupun tidak saya fahaminya pada waktu itu. Setiap kali ia berdepan dengan keputusan takdir yang sukar dirungkai hakikat atau hikmat disebalik satu-satu kejadian beliau akan menyebut untung sabut timbul, untung batu tenggelam.

Kini saya sudah berusia lebih empat puluh tahun dan berdepan dengan berbagai gelombang hidup yang sukar dijangka kesudahannya saya mula faham maksud falsafah yang diulang-ulang oleh ibu saya itu.

Semakin kuat fahaman saya tehadap kebijaksanaan Tuhan dan keyakinan dengan hikmat keputusan takdirnya, semakin tersingkap kepada saya betapa falsafah yang unggul itu telah menjadi rahsia kekentalan dan ketabahan ibu saya yang tidak memiliki apa-apa mengharungi hidupnya yang penuh berliku.

Sehingga kini saya belum boleh lupa kecekalan ibu saya dalam mengharungi hidupnya. Saya sangat simpati kepadanya dan masih terhutang budi kepadanya. Budi yang tidak mungkin dapat saya balas selamanya.

Pelajaran yang paling besar saya belajar darinya ialah kecekalan itu. Ikhtiarnya tidak pernah berhenti sehingga dia hampir menghembuskan nafasnya yang terakhir. Disaat-saat dia nazak dan hampir menghembuskan nafasnya yang terakhir dia sempat bertanya “buah nenas dikebun sudah diambil atau belum?”

Saya masih ingat lagi diwaktu dia terlantar tidak boleh bergerak kerana kemalangan saya berkata kepadanya, bersabarlah, cukuplah dengan keperitan hidup yang dilaluinya sebelum ini, “mungkin Allah mahu mak berehat”. Dua minggu selepas itu ibu saya meninggal dunia.

Kini saya cukup dewasa, melalui berbagai rintangan hidup. Kini fahamlah saya maksud dari falsafah hidup ibu saya itu, bahawa kita tidak boleh melihat sesuatu dalam satu dimensi. Kita tidak boleh berserah sehinggalah Allah menyingkap rahsia takdir. Sentiasa berbaik sangka terhadap keputusan Tuhan.

Kita perlu memahami kejadian alam ini dengan keyakinan penuh terhadap kebijaksanaan Tuhan disebalik takdir. Jangan bersedih dan bersusah hati kalau kelihatan pada lahir sesuatu kejadian itu tidak baik atau kita tidak suka, kerana itu tidak semestinya menggambarkan bahawa kita sudah tidak beruntung.

Lihatlah keuntungan berdasarkan hakikat sesuatu perkara. Untung sabut timbul, untung batu tenggelam, yakni sama ada timbul atau tenggelam kedua-duanya untung belaka. Maka tabahlah dalam berdepan dengan ujian hidup sehingga tersingkap hikmat disebaliknya.

Untung rugi tidak seperti yang kamu sangka. Boleh jadi kamu tidak suka sesuatu tetapi ia lebih baik bagi kamu dan boleh jadi kamu suka sesuatu tetapi ia tidak baik untuk kamu.

– diambil daripada blog Ustaz Abbdullah Zaik dalam artikel bertajuk Untung Sabut Timbul, Untung Batu Tenggelam

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s