Jasa bonda..

 

Kau dibuai mimpi dia jaga
Kau bersenang dia bekerja
Untuk mu tiada terbatas
Memberi tak minta dibalas

Ingin dibinanya untuk mu
Kehidupan yang sempurna
Punya kekuatan jiwa
Punyai maruah

Leterannya dari rasa luhur
Menegur sebelum terlanjur
Itulah yang diwarisi
Pesan ibu terpahat di hati

Beringat-ingatlah berpesan-pesan
Untuk kebaikan
Marah bukan kebencian
Tapi tanda sayang

Engkau semakin dewasa
Berjiwa merdeka
Sedang dia semakin tua
Membilang usia

Di saat kau berjaya
Dia tiada berdaya
Semoga kau tak lupa
Jasa bonda

2 comments
  1. musafir said:

    assalamu’alaikum faisal,

    kat bwh ni lirik asal lagu ni:

    “Kau dibuai mimpi dia jaga
    Kau bersenang dia bekerja
    Untuk mu tiada terbatas
    Memberi tak minta dibalas

    Ingin dibinanya untuk mu
    Kehidupan yang sempurna
    Punya kekuatan jiwa
    Punyai maruah

    Leterannya dari rasa luhur
    Menegur sebelum terlanjur
    Itulah yang diwarisi
    Pesan ibu terpahat di hati

    Beringat-ingatlah berpesan-pesan
    Untuk kebaikan
    Marah bukan kebencian
    Tapi tanda sayang

    Engkau semakin dewasa
    Berjiwa merdeka
    Sedang dia semakin tua
    Membilang usia

    Di saat kau berjaya
    Dia tiada berdaya
    Semoga kau tak lupa
    Jasa bonda”

    original version of this song sebenarnya bukan mcm ni. lagu ni dinyanyikan tanpa muzik. lagu lama. penuh kejiwaan, bukan dinyanyikan dgn sokongan muzik. muzik dlm video ni x sesuai.

    perkongsian yg bagus, utk menstimulate org menangisi (ie mengenang) kehebatan jasa seorang ibu. tapi, still, lagu ni dah diubah. jika original song, lebih best & syahdu.

    wallahu a’lam

    *sekadar memberi pendapat. maaf jika tsalah*

    (aku pernah ‘bwk’ lagu ni. jd tahu la sikit2 sejarahnya)

  2. FaisaL said:

    jazakAllahu khairan kathira.. maaf atas kedengkelan ilmu.. terima kasih kerana sudi berkongsi.. dah diperbetulkan liriknya.. moga bermanfaat.. maaf jika meletakkan video @ muzik seperti dalam lagu tersebut adalah salah.. tapi itu sahaja yang boleh didapati dalam bentuk audio.. maka itulah yang dapat dipaparkan.. wordpress adalah limited dalam isu meletakkan audio.. jadi tidak dapat untuk meletakkan audio sebenar.. cuma mengharapkan jika ada yang menguploadkan lagunya di youtube atau mana-mana tempat lain yang diiktiraf oleh wordpress.. maaf.. tak dapat buat apa-apa..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: