Matlamat yang akhir tetap pada Yang Satu…

Matlamat akhir hidup.. mencari redha Allah.. Dalam pencarian Itu banyak platform lain yang dapat membantu, antaranya degree kita.. 

manusia itu pelbagai jenis.. antara golongan manusia hari ini.. ade tiga.. pertama, yang mengikut kepala sendiri.. kedua yang menjadikan akal pemandu agama.. ketiga orang yang hanya tau mengikut.. umat islam sepatutnya bukan dari kalangan tiga-tiga golongan ini kerana sepatut mereka menggunakan wahyu yang terdiri dari al-Quran dan hadith membimbing akal..

teman seperjuangan.. teman-teman seperjuangan dalam islam.. yang mana matlamat mereka sama.. mencari redha Allah.. tetapi umat arini dilanda krisis penyakit yang mane “nationality” melebihi islam itu sendiri.. apabila melihat saudara seislam, yang nampak pada mata adalah bangsanya, bukannya islam itu sendiri..

sekadar renungan sebentar.. pendek tapi mendalam isunya.. moga dapat direnungkan bersama.. insyaAllah..

4 comments
  1. …dalam persekitaran kita di Malaysia Ummi nampak kita lebih melihat pada Islam dari nationality, contoh bila Ust Farid Ravi atau Ust Redzuan bercakap, kita terlupa bahawa mereka itu berbangsa India mahupun Cina tetapi lebih khusyuk kepada apa yang diperkatakan mereka. Namun untuk tujuan dakwah terhadap non-moslems dan saudara2 baru nationality mungkin ada tempatnya, bilamana saudara sebangsa mungkin lebih memahami dan dapat merasakan kekusutan serta masalah/dilema yg perlu ditempuhi. Apa pun di Australia harapnya Islam tidak berpuak2. Tempat Ummi dulu Melayu tak ramai jadi Moslems are united..sort of.., baik Pak2 dan Mak2 Arab, Blacks dan Asian biasa iftar dan berhalaqah together. Ada juga seorg mek Shiah dari Iraq yg turut serta dgn kami yg rata2 dari golongan Sunnah wal Jamaah. Islam is for all. InsyaAllah jika matlamat kita mencari ilmu dan beramal dgnnya justeru menjadikan Islam as a way of life, segala2nya pasti dipermudahkan Allah dan insyaAllah jika niat dan matlamat hanya untuk mendapatkan redaNya, Allah pasti tidak akan mengecewakan kita provided manhajnya juga betul. Setiap jalan dakwah pasti ada halangan maka itulah yang dikatakan jihad, rasulullah sendiri terpaksa mengharungi pelbagai cabaran (..refer keperitan yg terpaksa dilaluinya di Toif). Maka jika kita melalui cabaran semasa berjuang anggaplah itu sebagai cabaran yg harus dihalangi untuk mendapatkan kejayaan yg lebih bermakna. Allah tidak meletakkan ujian dgn sia-sia. Segala2nya ada tujuan dan hikmahnya. Yg pasti kita perlu berfikir dan berbekalkan janjinya, setiap kesulitan ada kesenangan dan setiap kesulitan itu ada kesenangan..Itu janjiNya yg Maha Esa lagi Maha segala-galaNya. Jika kita tumpahkan kasih pdNya pasti kita tidak akan lepa dari pandanganNya maka sebaik2 tempat mencurahkan kasih, suka, duka hanyalah padaNya. Allah is Great. Only He knows how to make us happy and fulfilled. May we be blessed by His Graciousness. Amen.

    Sayang dari Ummi

  2. FaisaL said:

    ummi…

    tenkiu…

    terharu…

    insyaAllah.. along cube ingat sume yg ummi cakap dan cube amalkan.. btul apa yg ummi cakap tu.. islam for all.. n setiap apa yg Allah jadikan xde satu pun yg sia2.. sume ade hikmah dan pengajarannya.. terpulang kpd manusia untuk mengambil iktibar, menilai baek buruk dan seterusnya memilih yg yang betul berdasarkan apa yg Allah suruh.. dan.. btul sgt apa yg ummi cakap mengenai tempat mengadu.. Allah is Great.. Dia tahu segalanya.. Allah tempat tumpahnya kaseh sayang cinta yg paling utama.. tempat mengadu kte yg pertama.. tempat berkongsi suka dan duka.. semuanya sepatutnya kepada Allah terlebih dahulu.. tetapi manusia kadang terlupa.. mewujudkan rabb-rabb kecil.. yang sepatutnya.. Rabb itu hanya Satu.. Allahu Rabbi.. insyaAllah.. peringatan untuk along dan semua yang membace..🙂

    salam sayang dari Along..

  3. ummi menulis pun lebih untuk peringatan pada diri ummi. majlis ilmu yg ummi mampu hadir pada masa ni hanya kat Surau Annur hari ahad tu dan kuliah Dato’ Haron Din di Darussyifa’ hari Isnin yg ummi kalau tak keterlaluan nak mohon semua anak2 ummi attend for 1 year right after marriage together dgn zauj/zaujah msg2 (kalau sebelum lagi baik). Itu saja yg ummi pinta dari anak2. Harap Along balik nanti masih sempat berguru dgn Tuan Guru Dato’ Haron Din. Di Malaysia dialah ulama’ sejati, keikhlasannya tiada tolok bandingan.

    Sayang dari,

    Ummi

  4. FaisaL said:

    insyaAllah, xjadi masalah.. nnt along usahekan.. kalo mmg bagus xde salahnyer pergi.. malah lbey baek.. insyaAllah..🙂

    Luv u~

    -AlonG-

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: